Wilt u het onderhoud liever laten uitvoeren in onze werkplaats?
Klik hieronder voor meer informatie over onze tarieven voor onderhoudsbeurten en reparaties.
Wanneer u regelmatig uw fiets gebruikt, moet deze toch zeker een paar keer per jaar worden schoongemaakt. Vooral de bewegende delen vragen om periodieke aandacht. En ook al heeft u een gesloten kettingkast, dan nog moet hiervan de ketting eens onder handen worden genomen. Maar bedenk: fietsen kunnen over het algemeen niet goed tegen water, afspuiten is dan ook niet aan te raden en zeker niet met een hogedrukspuit. Wees zuinig met water op de bewegende delen zoals de naven, dat beperkt de levensduur. Het kan uiteraard geen kwaad als u de fiets en de kwetsbare delen daarna maar goed afdroogt.
Grote oppervlakken eerst.
Neem altijd eerst de grote oppervlakten onder handen zoals frame, spatborden en velgen. Is de fiets droog dan is dit een kwestie van stof afnemen met een zachte (ietwat natte) doek of borstel. Een natte fiets kun je beter afsponsen met veel water. Maar let er op dat er geen water komt in de wielnaven, het trapas (bracket) lager en het balhoofd, dat is de overgang tussen stuurpen en frame/voorvork. Kortom, schoonmaken met een beetje beleid en er is niets aan de hand.
De hoekjes en de gaatjes.
Daarvoor begint u met een vochtige doek of borstel en vervolgens droogt u alles na met een schone droge doek. Welke onderdelen dienen absoluut te worden schoongemaakt?
- De plek tussen de wielnaven en de voor- en achtervork (op de as)
- De plek tussen pedalen, krank en trapas
- De remhevels en het versnellingsmechanisme
- De plek tussen alle kettingwielen en kettingbladen
- De ketting over de gehele lengte
Blanke metalen delen
Wees altijd attent op roestvorming. Hoe goed de fiets ook is gemaakt, voorkomen is beter dan genezen. Bescherm dan ook alle blanke metalen delen regelmatig met een doek die gedrenkt is in een beetje (poets)olie of wax.
Ketting reinigen en smeren
Bij het schoonmaken van de fiets is het ook goed om direct de ketting een beurtje te geven. Regelmatig schoonmaken en smeren, bevordert de levensduur. Wij adviseren voor het smeren van de ketting een speciaal kettingsmeermiddel te gebruiken met teflon/PTFE. Dat werkt beter dan gewone olie of vet en is bovendien waterwerend. Een spuitbus is ideaal. Belangrijk! Smeer de ketting bij de achteras. Draai deze achteruit en smeer hem door er met de spuitbus van achteren op te richten. Wanneer u klaar bent, droog de ketting dan een beetje af, zodat de schakels niet meer kleverig aanvoelen. Denk bij fietsen met een derailleur er ook aan om de loopwieltjes schoon te maken of te vervangen.
Banden controleren
Controleer voordat u gaat rijden of uw banden voldoende op spanning zijn, dat voorkomt extra slijtage. Bovendien fietst dat veel prettiger. Check regelmatig of er geen scheurtjes of beschadigingen zijn en verwijder bijvoorbeeld vastzittende steentjes uit het profiel. Vertonen uw banden slijtage, neem dan geen risico en laat ze zo snel mogelijk vervangen.
Lekke band
Ook deze kunt u uiteraard zelf plakken, zeker de voorband. Zit u met een lekke achterband, dan kunt u deze zelf repareren mits u het achterwiel even uit de fiets laat zakken om te voorkomen dat u het frame buigt. Indien het een E-Bike betreft dient u te informeren of dit mogelijk is. Sommige E-Bikes hebben sensoren in de motor of om de as welke dan opnieuw afgesteld moeten worden.
Verlichting
Een normale halogeen lamp kunt u prima zelf vervangen. Voor uw koplamp heeft u een 2.4 Watt 6 Volts lampje nodig, voor het achterlicht volstaat een 0.6 Watt 6 Volts. Indien uw lamp voorzien is van een halogeenlamp, vervang deze dan liever voor een 3 watts lampje, deze gaan namelijk veel langer mee. De LED-lampjes in de koplamp en het achterlicht kunt u zelf niet vervangen, deze hebben ook 100.000 branduren, vaak zijn het dan problemen met het contact (draadjes),de printplaat of lege batterijen.
Inremmen nieuwe schijfremblokken.
Je hebt net nieuwe remblokken voor je schijfrem aanschaft of vervangen. Waar moet je nu op letten? Inremmen is belangrijk voor zowel een goede remwerking als wel het verlengen van de levensuur van je remblokken. Ook voorkom je dat je remblokken op korte termijn gaan piepen.
Bij vervangen van de remblokken in onze werkplaats worden deze standaard ingeremt op onze inremmachine.
Wil je hier ook gebruik van maken dan kan dit voor € 7,50 voor beide wielen.
Wat gebeurt en met de schijfremblokken bij het inremmen?
De compound van je remblokken is gemaakt van een hars met daarin stukjes metaal of zachtere materialen zoals kunststof. Door je remblokken in te remmen gaat het niet zo zeer om de remblokken maar om de schijven. De remblokken en schijven werken optimaal samen als de remblokken een film achterlaten op de remschijven. Deze film is afkomstig van de hars en metaal/kunstof die smelt onder hoge tempratuur bij het remmen. Ook zal de vorm van de remblokken zich aanpassen aan de remschijf. Het is namelijk heel gebruikelijk dat er krasje of randje in je remschijf is ontstaan door eerder gebruikte remblokken.
Waarom is het zo belangrijk de schijfremblokken goed in te remmen?
Het goed inremmen van je schijfremblokken verlengt de levensduur van de remblokken. De schijfremblokken verharden namelijk. Ook neemt de remkracht toe. De passing van de schijfremblokken en de remschijven is dan optimaal.
Tips
Voor ons complete aanbod Onderhoud- en Reparatiemiddelen kijkt in onze webshop
Deel het met uw vrienden!