Winter tips voor de eBike

Elektrische contacten zijn gevoelig voor vocht en pekel, fietsaccu’s kunnen slecht tegen lage temperaturen, maar ook een aantal andere handige tips kunnen de levensduur en gebruiksduur van jouw eBike vergroten.

Wij hebben deze tips voor je op een rijtje gezet.


Winter tips voor de eBike


Tip 1. Gebruikershandleiding fabrikant

Lees altijd de gebruikershandleiding van jouw eBike. Hierin staat duidelijk omschreven welke laadprocedure, bewaartips en aandachtspunten voor het type accu van toepassing zijn. Als je deze niet meer hebt zijn de gebruikershandleidingen terug te vinden op de website van de fiets fabrikant of kijk even op onze pagina hier. Verkeerd opladen, gebruik en opslag van de accu kan defecten of beschadigingen tot gevolg hebben. Voorkom op deze manier dan ook discussie over wel of geen garantie.

Tip 2. Wat te doen bij een beschadigde accu?

Gebruik een beschadigde accu niet!
Is de accu gevallen, nat geweest of vertoont deze aan de buitenkant beschadigingen, laat de accu dan controleren door een ervaren monteur.

Als de accu bol staat of warm aanvoelt zonder dat deze kort daarvoor aan de lader is geweest dan is de kans op zelfontbranding erg groot, ook dan moet je de accu niet meer gebruiken. Verstandig is dan om deze buitenshuis, in zand (indien mogelijk) en niet in de nabijheid van andere brandbare materialen te bewaren of af te voeren. Beschadigingen door interne warmte zijn zichtbaar aan de buitenkant. Inleveren van een defect accu kan bij STIBAT of het overlaatperron van de gemeente. Verpak deze in een plastic zak om lekkage te voorkomen, mits de accu niet warm is.

Vermeld dan bij het inleveren wel dat het om een defecte accu gaat.

Tip 3. Wintergebruik.

Opladen van de accu

Laat de accu in de winter bij voorkeur op binnenshuis. Dit begint bij temperaturen onder de 10° C Als de accu vanuit de kou binnen komt, laat deze dan eerst een uur rusten om en op temperatuur te komen voordat je gaat laden. De accu laat beter en meer op bij “kamertemperatuur”. Heb je een fiets met de accu vast in het frame, probeer dan deze ook op een zo warm mogelijke plek op te laden. Dek de accu of de fiets met interne accu nooit af met een deken of iets dergelijks, dit veroorzaakt te veel interne opwarming van de accu met mogelijk brand tot gevolg. Ook als je de accu niet direct gaat bijladen is het bewaren van de accu binnenshuis beter dan in een koude schuur of buiten.

Laat de accu bij voorkeur niet ’s nachts op en dek deze nooit af, dit kan risico’s met zich meebrengen.

Dit is de laatste tijd ook actueel in het nieuws, met name de risico's op brand.

Gebruik van de accu

Bij gebruik van de accu (afneembaar frame of bagagedrager model) is het gebruik van een neopreen hoes een uitkomst, want daar behaal je meer kilometers mee. De actieradius blijft hoger doordat de accu warmer blijft. De hoeveelheid is niet exact te bepalen omdat dit afhankelijk blijft van de rijstijl, maar je behaalt gegarandeerd meer kilometers. De hoes beschermt ook tegen vocht en regen. (Opladen van de accu doe je wel zonder de hoes er om heen).

Bij intensief gebruik van de eBike en met name bij Speed Pedelecs (45 km/u) is het aan te raden voor opladen de accu een uur te laten “rusten” totdat de interne accutemperatuur gedaald is tot kamertemperatuur.

Tip 4. Vervoer van de eBike

Je kunt de eBike makkelijk vervoeren achter op de auto of camper door gebruik te maken van een fietsendrager. Verwijder voor vervoer altijd de accu, dit is niet alleen lichter achterop de drager maar ook veiliger voor de accu. Zorg er voor dat de accu stevig in de auto vervoert wordt en niet rond kan gaan slingeren. Achter op de auto kan uw accu hoe dan ook vochtig worden door de nevel die eventueel achter de auto ontstaat. Deze is dunner dan druppels en kan gemakkelijk de accu en/of motor binnendringen. Voor middenmotoren zijn ook beschermhoezen beschikbaar. Neem als je dan toch bezig bent ook, indien mogelijk, het display (of kilometerteller) af.

Tip 5. Laat je eBike regelmatig onderhouden en inspecteren

Bij ons aanbod onderhoudsbeurten, met name voor eBikes, controleren en onderhouden wij de fiets op een aantal crusiale punten. Denk bijvoorbeeld aan de contactpunten van de accu, bedrading en display. Maar ook de ketting en tandwilen worden grondig gecontroleert.

Een degelijke Basis onderhoudsbeurt is er al vanaf € 79,00, voor ons complete aanbod beurten kijk hieronder.

 WINTERBEURT AANBIEDING 

Een BASIS onderhoudsbeurt voor uw stadsfiets, sportfiets of eBike, nu al voor een scherpe prijs. 

- Snelle Check incl. smeren en stellen € 29,00
- Stads / sportfiets van € 70,00 voor € 59,00

- ATB / Racefiets

van € 80,00 voor  € 69,00
- eBike / eMTB van € 90,00 voor € 79,00

Onze werkplaats is bereikbaar via de achterkant van onze zaak, u kunt uw fiets gewoon blijven brengen voor onderhoud, service en reparaties. U kunt hiervoor eenvoudig afspraak maken via onze online werkplaatsplanner.

 Maak nu een afspraak 


TerugDeel het met uw vrienden!


Meer Nieuws

Onderhoudsvrij met Belt Drive

Elke dag op pad in alle weersomstandigeheden? Daar heeft jouw fiets wel wat van te lijden...

Nieuwe ANWB Fietsverzekering

Vanaf 8 maart is de nieuwe overzichtelijke ANWB Doorlopende Fietsverzekering in de lucht...

Fietsen zonder zadelpijn!?

Niets is zo vervelend als, na een aantal kilometer fietsen, last te krijgen van je zitbotten, schaambeen of prostaat. Pijnlijke zitbotten en een tintelend gevoel ontnemen al gauw het plezier aan fietsen. Zonde, vinden wij, maar ook de ontwikkelaars van SQlab.

Contactgegevens

Routebeschrijving


Facebook